Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019-ΔΟΕ



Καιρός για δράση……….


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Οι Εκπαιδευτικοί Εν Δράσει μετά τους αγώνες τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Περιφερειακές Εκλογές και  μπροστά στην κοινωνική και εκπαιδευτική κρίση, αλλά και στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και των συλλογικών του εκφράσεων, δεν μπορούν  να μείνουν απαθείς και ξεκινούν από τις εκλογές αντιπροσώπων στις 15 Μαΐου, ως νέος συνδικαλιστικός φορέας και στη Φθιώτιδα. Μας γνωρίσατε και μας στηρίξατε τα προηγούμενα χρόνια στις εκλογές των Υπηρεσιακών συμβουλίων.     
Οι Εκπαιδευτικοί Εν Δράσει συνεχίζουν τον αγώνα τους στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου για αντιπροσώπους και στη Φθιώτιδα με το δικό τους ψηφοδέλτιο. Ως  ευρύτερος χώρος των Δημοκρατικών και Προοδευτικών Δυνάμεων του κλάδου γνωρίζουμε πως μοιραζόμαστε τις  ίδιες ανησυχίες με την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, με συνδικαλιστές και συλλογικότητες με τους οποίους επιδιώκουμε να συναντηθούμε, αλλά και με εκείνες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο ένα Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο με προοδευτικό και σταθερό παιδαγωγικό προσανατολισμό. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια συμμετέχοντας στην Ομοσπονδία με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της ΑΕΕΚΕ πετύχαμε με την δυναμική παρουσία του εκπροσώπου μας, ως γραμματέα της ΔΟΕ, την υλοποίηση πολλών θέσεών μας.  

Το Σχολείο που οραματιζόμαστε

Παράλληλα, όμως, επειδή το σχολείο που οραματιζόμαστε δεν είναι αποκομμένο από το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που ζούμε και επειδή έχει συνεχή και δυναμική συμβολή, είτε στον μετασχηματισμό, είτε στην αλλαγή των κοινωνιών, οφείλουμε να καταθέσουμε και τις σκέψεις μας για ποια κοινωνία αγωνιζόμαστε. Η κοινωνία και το σχολείο που οραματιζόμαστε δεν χαρακτηρίζεται από φόβο απέναντι στις αλλαγές, αλλά αντίθετα τις επιδιώκει ως απαραίτητες διαδικασίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικά σχεδιασμένης πορείας προς την ανθρώπινη ανάταση. Θέλουμε επομένως μια κοινωνία της ειρήνης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της πολιτειότητας. Μια κοινωνία στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι πολίτες. Καθοριστικός παράγοντας,  για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εκπαίδευση των νέων, που δημιουργεί το αξιακό υπόβαθρο, απαξιώνει ή σφυρηλατεί ιδέες, αποδομεί ή χτίζει οράματα για την αυριανή κοινωνία και διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες.
Η εκπαίδευση σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να είναι το δημοκρατικό εργαστήρι όπου θα διαμορφώνονται ελεύθερες συνειδήσεις, που θα δρουν συνεργατικά, βιωματικά, συλλογικά και αγωνιστικά  παίρνοντας οι ίδιοι τις αποφάσεις για τη ζωή τους. 
                                                                                                                                       
Το όραμά μας για το συνδικάτο

Ως νέο πραγματικό, ανεξάρτητο, αυτόνομο και αδέσμευτο σχήμα από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε την αναγκαιότητα συνεύρεσης και οργάνωσης όλων των  πραγματικών ανεξάρτητων, αδέσμευτων και ενωτικών δυνάμεων του κλάδου. και ξεκινάμε  Οι Εκπαιδευτικοί Εν Δράσει και στη Φθιώτιδα μια  δυναμική προσπάθεια, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς προκαταλήψεις.
Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε με όραμα την ανασυγκρότηση του συνδικάτου μας για  να βρούμε ξανά τη χαμένη μας Συλλογικότητα. Να νιώσουμε ξανά τι σημαίνει  Αλληλεγγύη. Να ξαναζωντανέψουμε τη χαμένη μας Δυναμική.
Γ ι α    έ ν α    σ υ ν δ ι κ ά τ ο    π ο υ    ν α    ε ν ώ ν ε ι    κ ι    ό χ ι    ν α    χ ω ρ ί ζ ε ι!
Ως Εκπαιδευτικοί Εν Δράσει αποτυπώνουμε τις διεκδικήσεις μας για το σχολείο που θέλουμε και παλεύουμε:

*       Για 14χρονο Δημόσιο δωρεάν Σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία.
*       Να γίνουν Μαζικοί Μόνιμοι Διορισμοί στη Γενική και Ειδική Αγωγή στα πραγματικά κενά που υπάρχουν.
*       Να πραγματωθεί η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα (20 μαθητές στο Δημοτικό και 15 στο Νηπιαγωγείο).
*       Να ιδρυθούν οργανικές θέσεις ειδικοτήτων.
*       Να επανέλθει ο σταθερός δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολείων.
*       Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για τη Δημόσια Παιδεία.
*       Μόνιμο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) ως δομές υποστήριξης.
*       Βοηθητικό προσωπικό, όπως είναι θεσπισμένο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στα νηπιαγωγεία.
*       Εναλλαγή της βάρδιας πρωινού και ολοημέρου στις νηπιαγωγούς.
*       Να υπάρξει γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.
*       Κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του σχολικού εκφοβισμού.
*       Είμαστε αντίθετοι στην βαθμολογική – τελική αξιολόγηση των μαθητών μας, όπως εφαρμόζεται στο Δημοτικό Σχολείο έως σήμερα. Θεωρούμε ότι απαιτείται ένα νέο σύστημα περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών
*       Να ενισχυθούν με εκπαιδευτικούς οι σχολικές επιτροπές όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο, οι οποίοι θα ελέγχουν πραγματικά μαζί με τους εκπροσώπους των γονέων & κηδεμόνων τα κονδύλια προς τα σχολεία και νηπιαγωγεία.
*       Καμία αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση που έχει τιμωρητικό χαρακτήρα (απολύσεις, μισθολογική και βαθμολογική υποβάθμιση ή στασιμότητα κλπ). Ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου να διασφαλίζεται ως μια διαδικασία αποκλειστικά εσωτερική, συλλογική και δημοκρατική από το Σύλλογο Διδασκόντων, χωρίς καμία εξωτερική ή άνωθεν παρέμβαση.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια, η οποία γίνεται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για να αλλάξει το συνδικαλιστικό κίνημα, να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές των αντιπροσώπων με τη συμμετοχή τους στο ανεξάρτητο και ενωτικό ψηφοδέλτιο των Εκπαιδευτικών Εν Δράσει Ν. Φθιώτιδας

Το «δημοκρατικό σχολείο» χρειάζεται δημοκρατία.

Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται συμμετοχή.

Το «ανθρώπινο σχολείο» χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη .

Οι  αξίες που θα καλλιεργήσουμε στη νέα γενιά  εξαρτώνται από μας, από  τις  συμπεριφορές που θα επιδείξουμε και τη  στάση ζωής που θα κρατήσουμε.

Το δημοκρατικό, δημόσιο, ελεύθερο σχολείο, που οραματιζόμαστε είναι εφικτό.


                           Ε-mail επικοινωνίας:  ekpaiendraseifth@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου